Förändringar på Biotopia

2016 påbörjade vi en förändring av Biotopias nedervåning. Istället för den gamla utställningen vill vi skapa en ny upptäckarmiljö för stora och små, med fokus på Upplands natur, djur och växter. Först blev det en tillfällig miljö, i väntan på att vi kunde sätta igång med byggandet av den riktiga. Nu, våren 2017 har vi äntligen kommit igång ordentligt med det nya! Så här såg den gamla utställningen ut:

På den här sidan lägger vi upp bilder och annan information om vad som händer så att du kan följa med i processen.

7 september 2017. Nya väggar.

Nu har vi nya väggar i nästan hela nedervåningen. Nya färger och vinklar. Man börjar ana de nya rum som ska skapas här nere. Vi har sett slutresultatet i modellformat och det är häftigt att nu få se modellen bli verklighet!

Juli 2017. Nya labbet klar att börja användas!

Några detaljer saknas fortfarande i nya labbet. Men det är så pass klart att vi kan börja använda det nu under sommaren.Labbet har nytt golv, träpanelväggar och nya glasdörrar. Här inne finns bland annat förstoringsstationer och ett fjärilsterrarium. Nu under sommaren kan du också bläddra bland stora fina bilder på Uppländska orkidéer och ta reda på vilka småkryp du har hittat med hjälp av vår insektsnyckel som pryder ena väggen.

.

Våra nya förstoringsstationer.

.

Insektsnyckeln och fjärilsterrariet.

24 maj 2017. Nu börjar vi bygga nya labbet!

Nästa vecka kommer Form och Funktion att börja bygga träpanelväggar i det som ska bli vårt nya labb. De kommer att vara här onsdag-fredag, 31/5-2/6, och under den perioden blir det en hel del oljud i nedervåningen. Bortre delen av nedervåningen kommer också att vara avstängd.

Veckan efter, 7-9/6 kommer vi att lägga nytt golv i labbdelen. Även då kommer bortre delen av nedervåningen att vara avstängd.

Vi ber om ursäkt för diverse stök under dessa dagar!

24 mars 2017. Akvariet börjar bli färdigt.

Idag har Form och Funktion varit här och byggt in vårat akvarium. Jätte snyggt blev det tycker vi! Vi har sedan en tid några stensimpor som bor i akvariet, de kommer snart även att få sällskap av ett gäng abborrar. På fredag 31/3 invigs akvariet kl. 15.00!

.

.

13 oktober 2016. En cykel från Fyrisån

Tyvärr har vi inte kommit så långt som vi hade önskat med ombyggnationen. Men det positiva är att vi har haft god tid på oss att testa en ny sorts utställnings-/upptäckarmiljö och det har varit spännande och jätte bra!

OCH, en sak har hänt. Vi har ett nytt stort akvarium på plats. Det är än så länge tomt, men kommer så småningom att fyllas med växter och fiskar från Fyrisån. Invigning blir i april. Först på gång att stoppas ner i akvariet är en gammal cykel.

8 april. Tillfälliga miljön ästan klart

Nu är den tillfälliga miljön i nedervåningen i stort sett klar. Här kan du bland annat slå dig ner i biblioteket för att bläddra i böcker, se på naturfilm eller lyssna på Naturpodden.

.

I våra akvarier kan du under våren se olika småkryp och följa utvecklingen av grodäggen, som kommer om ett par veckor.

.

Här finns plats för att sitta ner, fika, prata, spela spel och fundera över varför det finns så många olika sorters fågelholkar.

.

Under april och maj har vi småkrypstema på Biotopia. Om du vill kan du själv gå ut och leta småkryp i parken, ta in dom, rita av och kanske titta på dom i förstoring.