Billudden – där vågorna möts

Efter ett återbesök hos rostsparven i Skutskär, som i skrivande stund tyvärr är borta, passade det fint att avrunda dagen med en promenad ut på Billudden. Jag gjorde sällskap med en vän som också skådat den rara sparven och vi var helt ensamma ute på udden, ingen hade gått där före oss enligt den orörda, dygnsgamla snön. Nere vid stranden hängde klarröda skogsolvonbär som bortglömda julgranskulor och på trädgrenarna låg det tjockt med snö.

Nej, helt först ut på udden var vi visst inte, för efter hamnen dök det upp spår från något mårddjur på stigen. Förmodligen en grävling som vaknat till ur sin vintersömn och tagit en promenad. Den hade det varit kul att få möta.

Vi skyndade på för att hinna allra längst ut bland rullstenarna på spetsen innan solen gick ner. Där ute var det riktigt bistert, med kyliga vindar från norr, vilka piskade upp rätt stora vågar. Med ön Eggegrund i bakgrunden såg vi hur vågor från väst och öst möttes rakt utanför Billuden och slog ihop. Havet var inte enigt om åt vilket håll det skulle röra sig och tankarna for iväg till någon enslig udde uppe vid Ishavet.

Det var väldigt stillsamt på Billudden, inte mycket tecken på liv. Men på tillbakavägen stötte vi på en liten flock med svartmesar som födosökte i havtornssnår. Vanligtvis brukar fåglar inte verka så förtjusta i havtorn, så kanske duger dessa bär först när de är frostnupna eller när smaskigare bär som rönnbär är slut. Det var inte mycket bär kvar på havtornen nu, men de sex svartmesarna rörde sig raskt mellan grenarna och snappade åt sig de bärrester de kunde hitta. Eftermiddagssolen stod riktigt lågt och gav ett mustigt orange skimmer kring havtorn och svartmesar. En otroligt vacker syn.

Efter att vi fotat svartmesarna satte vi oss på en stock och blickade ut över havet medan de sista solstrålarna försvann. Vi konstaterade att det var bra att vi tog tillvara på det här tillfället, för att få se svartmesar i solnedgångsglödande havtorn, det är inte säkert att vi kommer få göra någon mer gång.

 

Annika Rastén, biolog, fågelskådare och krönikör.