Hitta ut

I Uppsala län finns mängder av fina naturreservat, friluftsområden, smultronställen och vandringsleder. Vill du få tips på var du ska åka? Vi hjälper dig gärna att hitta ut. Här har vi samlat länkar till sidor med bra naturinformation. Inne på Biotopia har vi även en stor samling foldrar och broschyrer om naturområden i hela länet.

Smultronställen och andra naturområden

På Upplandsstiftelsens hemsida hittar du majoriteten av alla naturreservat, friluftsområden och smultronställen i länet. Du kan söka områden via en karta eller utifrån vad du vill göra ut i naturen, t ex se fåglar, grilla eller promenera med barnvagnen.

Du kan även ladda ner appen Naturkartan och gå in på Naturkartan för Uppsala län. Just nu, augusti 2017, finns ett 40-tal naturreservat och friluftsområden i appen, men fler kommer att läggas in under hösten. I appen kan du se kartor över vilka anordningar som finns i områdena och söka områden utifrån dina önskemål om tillgänglighet, service och aktiviteter.

Upplandsleden

Genom Uppsala län går den drygt 40 mil långa Upplandsleden. Här kan du vandra från Mälarens vikar i söder till Dalälvens skärgård i norr. I söder går vandringen genom ett öppet jordbrukslandskap. Längre norrut kommer du till vidsträckta skogar, historiska bruksorter och doftande myrmarker.

Naturreservat i Uppsala län

På Länsstyrelsens hemsida hittar du alla naturreservat i länet. Här finns även kartor över reservaten och i många fall föreskrifter och skötselplaner.

Linnéstigarna

Ge dig ut på en vandring i Carl von Linnés fotspår. Sju av stigarna utgår från centrala Uppsala, en ligger lite längre bort, nära Jumkil nordväst om Uppsala.

Klicka på länken i vänstermenyn och läs mer om Linnéstigarna.

Fjärilsstigen

I naturreservatet Hågadalen-Nåstens i utkanten av Uppsala finns en naturstig med tema fjärilar. Stigen går genom en av de allra artrikaste fjärilsmiljöerna i Sverige.

Klicka på länken i vänstermenyn och läs mer om Fjärilsstigen.