Orgie vid cykelstigen

Jag valde hemväg från jobbet för att passera ett litet område i Stadsskogen där det brukar vara en rejäl vattensamling så här års. Där tänkte jag spana efter ett riktigt säkert vårtecken. Plötsligt fick jag väja med cykeln, för där stod den framför mig – en vanlig groda (Rana temporaria) – på väg till kärleksmöten i vattnet. Väl framme vid vattnet bubblade det av frenetisk aktivitet. Grodor låg omslingrade om varandra bland stora klumpar med grodägg. Ljudkulissen av kväkande lät som om någon försökte vika ihop en uppblåst ballong.

Efter att ha hastat hem efter kameran var jag tillbaka och redo att dokumentera grodornas kärleksorgie. Låg kameravinkel är ett bra sätt att frigöra grodorna från bakgrunden. Jag såg till att ha stativet så lågt som möjligt, nära vattenytan, utan att doppa elektroniken i det kalla vattnet! Ett teleobjektiv gav möjlighet att dels få en suddig bakgrund så att grodan blir tydlig, dels undvika att störa grodorna. De brydde sig inte det minsta om mig där jag hukade i vattnet några meter bort. Kan tänka mig att många som cyklade förbi på cykelstigen intill undrade varför jag satt hopkrupen i vattnet!

Grodägg läggs som sagt i klumpar, vilket skiljer dem från paddans långa äggsträngar. Det ska bli spännande att följa grodynglens utveckling under de kommande veckorna. Vattensamlingen där jag fotograferade grodorna brukar kunna torka ut senare på säsongen, så det gäller att grodorna utvecklats tillräckligt för att kunna ta sig till andra fuktiga miljöer.

Nic Kruys/N